Okresný súd znovu pojednáva vo veci vraždy pred giraltovským barom

01.03.2010 Prešov

Prešov 1. marca (TASR) – Okresný súd v Prešove dnes odročil hlavné pojednávanie v trestnej veci Františka P. obžalovaného z vraždy 20-ročného Matúša Saraku, ku ktorej došlo 15. septembra 2007 v Giraltovciach.
V zmysle obžaloby mal vtedy 16-ročný mladistvý František P. z bytu svojich rodičov zobrať strelné zbrane a previezť ich autom do Giraltoviec. Na parkovisku neďaleko miestneho baru, kde sa v tom čase konala diskotéka, vraj najskôr trikrát vystrelil do vzduchu. Potom nastúpil do osobného auta, z ktorého znovu údajne dvakrát vystrelil ponad strechu auta, pričom zasiahol poškodeného Saraku, ktorému spôsobil vážne poranenie brucha a hrudníka. Ten neskôr zraneniam podľahol v prešovskej nemocnici. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že obžalovaný bol v čase skutku v strednom až ťažkom stupni opitosti.
Okresný súd v Prešove (OS) 26. novembra 2008 uznal obžalovaného vinným zo spáchania trestného činu vraždy v súbehu s nedovoleným ozbrojovaním a odsúdil ho na šesťročný trest odňatia slobody, ktorý si mal odsedieť v zariadení pre mladistvých. Proti tomuto verdiktu podala obhajoba odvolanie.
Krajský súd v Prešove v máji minulého roka zrušil rozsudok v celom rozsahu a vec vrátil okresnému súdu. Zároveň uložil, aby sa doplnil posudok z kriminalistickej balistiky a aby OS k prípadu prizval znalca z odboru kriminalistickej fotografie. Ten dnes pred senátom zhrnul závery svojho skúmania, ktoré sa týkali pôvodu škvrny na skle auta, zaznamenanej na fotografii. Podľa analýzy vraj škvrnu spôsobil pri fotografovaní odraz časti odevu uloženého na zadnom sedadle auta, pretože prípadné povýstrelové splodiny by zanechali úplne iný tvar. Obhajoba však navrhla dokazovanie doplniť, keďže pokusy boli uskutočnené na inom vozidle a inou zbraňou.
Vzhľadom na to, že ďalší predvolaný znalec z odboru kriminalistickej balistiky predložil doplnok posudku až na dnešnom hlavnom pojednávaní, požiadala obhajoba o odročenie procesu, aby sa mohol so závermi oboznámiť aj obžalovaný. Senát jej žiadosti vyhovel a hlavné pojednávanie odročil na 12. apríla 2010.
Mladistvý František P. bol už po obvinení vzatý do väzby. Neskôr podal žiadosť o prepustenie z väzby a súd mu vyhovel. Dnes je stíhaný na slobode, čo šokovalo rodičov zastreleného Saraku.
\"My sme ani nevedeli o tom, že on sa dostal na slobodu. Nás o tom nikto neinformoval. Keď som sa pýtala, prečo je na slobode, mi bolo povedané, že je to mladistvý a tam platia iné zákony, \" povedala médiám matka nebohého mladíka Magdaléna Saraková. Dodala, že to nepovažuje za správne napriek tomu, že rozsudok stále nenadobudol právoplatnosť.
 

Vyberte región